Rug- en nekrevalidatie (David Back Concept)

 

David Back concept                                                   embleem

 

DOELGROEPEN

Rug- en nekproblemen vormen één van de meest voorkomende klachten van het bewegingsapparaat. Aanhoudende pijnklachten hebben dikwijls een grote impact op het dagelijkse leven (thuis, professioneel, sociaal, sportief). Chronische pijn kan leiden tot inactiviteit met daling van conditie, kracht en coördinatie tot gevolg. De belastbaarheid van het lichaam vermindert, waardoor de klachten blijven aanhouden…

De 'Rug en Nek Reva' met de David Back toestellen kan deze vicieuze cirkel doorbreken. Deze speciaal ontworpen revalidatie apparatuur zorgt voor een zeer veilige en effectieve manier van bewegen ter verbetering van de mobiliteit, kracht en coördinatie van de rompmusculatuur.

In combinatie met oefentherapie, ergonomie en adviezen voor het dagelijks leven vormt dit concept een succes voor veel rug- en nekklachten.

 

VRAGENLIJST

Voor de aanvang van de Rug en nek Reva vult u een online vragenlijst in. Hiermee willen we nagaan in welke mate uw klachten impact hebben op uw algemene gezondheid, uw gemoedstoestand en uw dagelijkse leven. Deze lijst wordt terug afgenomen aan het einde van de revalidatie. Zo kan de impact van de revalidatie in kaart worden gebracht.

 

MOVEMENT AS MEDICINE

De Rug en Nek Reva staat geheel in het teken van oefentherapie. Dit is de meest effectieve methode op lange termijn tegen rug- en nekklachten. Manuele therapie (massage, manipulatie, …) maakt dus geen deel uit van dit programma. U kan zich verwachten aan een intensieve revalidatie.

 

REVALIDEREN IN 36 SESSIES

De volledige revalidatie verloopt over 36 sessies. Twee tot drie keer per week volgt u 2 uur oefentherapie. Training van buik- en rugspieren op de David Back toestellen wordt gecombineerd met gevarieerde oefentherapie onder deskundige begeleiding. Het doel is de belastbaarheid van je rug en heel je lichaam te verbeteren.

·         Hydrotherapie

·         Cardiotraining

·          Core stability

·          Stretching

·          Houdingscorrectie

·          Tiltechnieken

·          Workshops: ‘Actief herstel’ (omgaan met pijn) en ‘Ergonomie’ (houding, zitten, tiltechnieken en advies)

 

REVALIDATIETEAM

Ons team is multidisciplinair:

• De revalidatiearts coördineert en evalueert de gehele revalidatie.

• De ergotherapeut begeleidt u op de David back toestellen en verzorgt de workshop ergonomie.

• De kinesitherapeut staat in voor de core stability, stretching, hydrotherapie en cardiotraining.

• De psychosociaal consulente verzorgt de workshop ‘Actief herstel’ en kan u ook bijstaan in ‘omgaan met pijn’.

 

PRAKTISCH

Na een consultatie met de revalidatiearts kan de Rug en Nek Reva opgestart worden.

Het revalidatieprogramma wordt terugbetaald door het ziekenfonds mits een beperkte eigen bijdrage. Sport Medisch Centrum Nottebohm Brecht regelt dit rechtstreeks met uw ziekenfonds.

De terugbetaling van het ziekenfonds is eenmalig (once in a lifetime) en alleen geldig tot 6 maanden na de start van de therapie.

 

CONTACT

Sport Medisch Centrum Nottebohm

Brasschaatbaan 28

2960 Brecht

T 03 633 11 66 (9.00u – 16.30u)

Meer informatie over rug- en nekrevalidatie?